Produkty bogate w witaminy

Witaminy są to organiczne związki chemiczne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mogą być pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Nie przynoszą dużej ilości energii ani materiału budulcowego, ale potrzebne są do wielu procesów życiowych. Organizm człowieka nie wytwarza sam witamin, dlatego muszą być dostarczane z pożywieniem. Organizm nie potrzebuje ich w wielkich ilościach, natomiast ich brak znacząco odbija się na zdrowiu. Poniżej przedstawiamy produkty o najwyższej zawartości witamin. Dużą ilość witaminy A zawiera tran, trudno jednak spożywać go na co dzień. Kolejnym źrodłem tej witaminy są buliony mięsne i gulasze, a także rzeżucha. Zaburzenia widzenia i nieprawidłowe działanie hormonów to skutki jej niedoboru.Witaminę D zawierają produkty rybne, a także owoce morza. Jest ona również wytwarzana przez promienie słońca. Wpływa na prawidłową budowę kości.Dobrym źródłem witaminy E są oleje m.in. słonecznikowy i rzepakowy, a także nasiona słonecznika i orzechy. Brak odpowiedniej ilości witaminy E skutkuje szybszym starzeniem się skóry. Witaminę K zawierają zielone warzywa liściaste, a także cebula i czosnek. Brak tej witaminy powoduje częste krwotoki oraz niegojenie się ran. Dużą ilość witaminy C posiada natka pietruszki, porzeczka, a także jak nie trudno się domyślić cytryna. Witamina C wpływa na poprawę odporności. Każda z tych witamin jest bardzo potrzebna, dlatego tak ważne jest to, by urozmaicać posiłki, tak by było w nich dużo produktów zawierających poszczególne witaminy.