Płaski brzuch w 7 dni

Problemem wielu kobiet nie są same zbędne kilogramy, ale ich lokalizacja, często bowiem umiejscawiają się one głównie w okolicy brzucha. Głównym powodem odkładania się tłuszczu w tym miejscu jest stres. Dlaczego? Do końca nie wiadomo. Często też trudno jest się go stamtąd pozbyć, jednak są znane tricki, dzięki którym już w ciągu tygodnia możemy cieszyć się płaskim brzuchem. Na odchudzanie brzucha najlepsza jest dieta nie przekraczająca 1000-1200 kalorii dziennie. Nie wolno poddawać się głodówkom, ani dietom o mniejszej kaloryczności, bowiem powodują one nie spalanie tłuszczu, ale głównie odwodnienie, które jest nie tylko krótkotrwałe, ale również niebezpieczne dla naszego zdrowia. Po zakończeniu trwania diety należy również stopniowo zwiększać kaloryczność posiłków, które spożywamy – w przeciwnym razie efekt jo-jo mamy jak w banku. Głównymi składnikami diety, dzięki której nasz brzuch stanie się płaski i atrakcyjny, są między innymi płatki owsiane i siemię lniane, które pobudzają perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom, głównie dzięki dużej zawartości błonnika. Warto również spożywać przynajmniej jedno jabłko dziennie, które zawiera pektyny – substancje działające podobnie jak błonnik oczyszczająco na nasz organizm. Aby maksymalnie zmniejszyć kaloryczność posiłków, a mimo to nie czuć się głodnym, warto swoje menu opierać na takich warzywach jak cukinia czy sałata, które zawierają znikome ilości kalorii, więc możemy je spożywać właściwie w nieograniczonych ilościach. W diecie na płaski brzuch, jak w każdej innej zresztą, konieczne jest pamiętanie o piciu dużych ilości wody i niesłodzonych napoi takich jak chociażby herbata, a także o tym, aby kolacja bazowała głównie na chudym nabiale, doskonale przyspieszającym naszą przemianę materii.