Menu na diecie białkowej

Jedną z bardziej popularnych i cenionych na świecie diet jest dieta proteinowa, inaczej zwana dietą Dukana. Składa się ona z 4 etapów, w trakcie których spożywamy określone pokarmy i zrzucamy zbędne kilogramy, a następnie stabilizujemy naszą wagę aby uniknąć efektu jo-jo. Wiele osób jednak, zanim jeszcze rozpocznie tą dietę, zastanawia się co dokładnie można jeść w trakcie jej trwania i czy aby na pewno nie jest to jedynie biały ser, często kojarzony jako główne źródło białka. Nic bardziej mylnego! Nawet w pierwszej fazie, najbardziej restrykcyjnej, określanej jako faza ataku, możemy cieszyć się pysznymi posiłkami. Ich głównymi produktami powinny być przede wszystkim chude mięsa, w tym przede wszystkim mięsa drobiowe, a także wszelkiego rodzaju ryby i owoce morza. Co więcej bez wyrzutów możemy w trakcie jej trwania konsumować podroby, chude wędliny oraz odtłuszczony nabiał i jajka, choć przy tych ostatnich zaleca się spożywanie przede wszystkim samych białek. Im dłuższy czas trwania naszej diety proteinowej i kolejne fazy, tym więcej produktów możemy włączać do naszego menu. Bowiem już w drugiej fazie nasze posiłki możemy uzupełniać w różnorodne warzywa takie jak szpinak, pomidory, sałata, marchew papryka i inne, a jedyne których powinniśmy unikać to ziemniaki, kukurydza, ryż czy bób. Trzecia i czwarta faza pozwala na ponowne włączenie do naszej diety węglowodanów, głównie pod postacią pełnoziarnistych produktów, a także owoców i serów, za którymi z pewnością wiele z nas na początku diety może tęsknić.